Als klein ventje was Leon Kneepkens al sportief. Je trof hem vaak op het sportveld aan. Of het voetbal, hockey of tennis was, hij nam fanatiek deel. Lekker actief met elkaar bezig zijn, dat vindt Leon leuk. 

Leon Kneepkens met de ParaGolfer op de baanLeon: ‘Na een tijdje gevoetbald te hebben startte ik met hockey. Beide teamsporten deed ik graag. Samen zweten voor een mooi resultaat. Ook tijdens mijn studie Civiele techniek speelde ik 3 jaar op het 1 na hoogste niveau bij hockeyclub Den Bosch. Na mijn studie heb ik een aantal jaar in het buitenland gewerkt en heb toen niet gesport. Terug in Nederland heb ik hockey weer opgepakt bij Heren 1 in Tiel. Ik bemerkte dat ik trager was geworden en moeite had het hoge niveau bij te benen. Na 2 jaar in Heren 1 te hebben gespeeld, met diverse blessures, besloot ik een klasse lager te spelen. Ook daar werkte mijn lichaam niet mee. Steeds vaker maakte ik een misstap. Ik scheurde mijn kruisband en toen startte mijn medische traject.’

De toen 38-jarige Leon werd geopereerd en startte daarna met revalidatie. Hij liep nog steeds ‘als een olifant’. Zijn fysiotherapeut verwees hem terug naar zijn huisarts, die hem doorverwees naar de neuroloog. Uit onderzoek van de neuroloog kwam aan licht dat er iets met zijn zenuwen aan de hand was. Volgende stap, een bezoek aan het UMC, waar uitgebreid onderzoek plaatsvond. Resultaat onderzoek: degeneratie van de zenuwen waardoor de spieren niet meer geprikkeld worden en de spierkracht in de ledenmaten geleidelijk afneemt. Eerst in de voeten en onderbenen, daarna de handen en onderarmen. Leon bleek de erfelijke variant van de spierziekte van zijn moeder te hebben.

‘Ik wilde niet bij de pakken neerzitten en zette mijn revalidatie voort bij de Hoogstraat in Utrecht. Daar maakte ik kennis met rolstoelsporten dat mij enorm aanspraak. Maar om rolstoel basketbal, tennis of badminton te spelen moest ik naar Utrecht of Nieuwegein. Met het vooruitzicht dat de spierkracht in mijn handen zou afnemen, zag ik dat niet zitten. Een vriendin die had meegedaan aan een BMVG golfdag attendeerde mij op het bestaan van een paragolfer die in het bezit was van BMVG. Zij bracht mij in contact met Mark Tempelman. Voordat ik het wist kreeg ik mijn eerste golfles in een paragolfer van Rob Siereveld. Wat geweldig om weer in de buitenlucht te sporten. Daar krijg je energie van!’

Medio 2014 werd Leon door BMVG gevraagd mee te doen aan een golfwedstrijd, dat tot zijn verbazing het 1e NK voor minder validen bleek te zijn. Via de vereniging Nederlandse Gehandicapte Golfer en de NGF is Leon in het circuit van de mindervalide golfers beland waar hij veel heeft geleerd. Resultaat: 2de plaats op het NK in zijn klasse. Iedere wedstrijd maakte Leon gebruik van de paragolfer van BMVG. Het transport van de paragolfer naar wedstrijden buiten de Batouwe was niet altijd gemakkelijk. Aldoor een busje en rijplaten regelen. Inmiddels heeft BMVG een speciale aanhanger aangeschaft voor vervoer van de paragolfer, super. In 2016 nam Leon weer deel aan het NK en werd 3de in zijn klasse.

De enthousiaste 47-jarige Leon vertelt: ‘Rob Siereveld heeft mij veel geleerd. Mijn techniek en balgevoel heb ik door zijn training verder ontwikkeld. Inmiddels ben ik druk bezig om slimmer te spelen. Ik vind het geweldig wat BMVG en het NGG voor de minder valide sporter doen. Het is zo belangrijk dat je met een lichamelijke handicap blijft sporten. Lekker buiten op de baan en je ervaringen delen met valide en minder valide sporters. Door het golfen heb ik veel nieuwe kennissen en vrienden opgedaan. En als ik bij de Batouwe golf krijg ik altijd een warm ontvangst.’

Ondanks dat Leon’s spierkracht in zijn benen en handen snel afneemt, is zijn golfen nog steeds in stijgende lijn. Hij heeft veel plezier in het golfen.

Wat wil jij minder validen meegeven? Leon: ‘Klaag niet over je gezondheid, er zijn altijd mensen die het nog slechter hebben. Geniet van wat je wel kunt en niet van wat je niet kunt. Neem contact op met BMVG en maak gebruik van de mogelijkheden die zij bieden. Ga golfen’.

Leon Kneepkens: Elke sport met een balletje is leuk!