De sportcarrière van Marcella Neggers (42) begon als 11-jarige met hockey. Door lichamelijke klachten kwam zij in de medische molen terecht waar reuma werd geconstateerd. Dat was voor haar geen reden om te stoppen met sporten maar juist om ervoor te gaan. Met 12 jaar startte zij haar golfloopbaan waar zij titel na titel behaalde.

Marcella: ‘Als 11-jarige hield ik klachten over aan een val uit een boom en bij nader onderzoek bleek mijn rechter pols gebroken te zijn. Daarna startte ik met revalidatie maar de pijn bleef. Een operatie in het Radboud ziekenhuis was noodzakelijk. Er werd een stukje slijmvlies op kweek gezet, maar helaas zonder resultaat. Vervolgens kwam ik terecht in het AMC in Amsterdam. Een team van 7 dokters, gespecialiseerd op het gebied van handen en polsen, constateerden reuma. Dat was schrikken.’

Operatie noodzakelijk

Op 13-jarige leeftijd was wederom een operatie noodzakelijk waarbij Marcella’s rechter pols met een  stalen haaknaald werd vastgezet waardoor zij geen beweging meer in haar pols had. Vervolgens kwam zij in Amsterdam in het Jan van Breemen instituut terecht, het nationaal reuma centrum. In de loop der tijd heeft zij maar liefs 8 operaties aan pols, elleboog en schouder ondergaan.

Marcella: ‘Ik volgde een revalidatietraject maar bleef toch met veel enthousiasme op hoog niveau golfen. Na een aantal jaar met veel plezier op de Tongelreep te hebben gespeeld ben ik op mijn 17e “verhuisd” naar de Eindhovensche golf’.’

NK en WK gespeeld
Marcella speelde 11 jaar in het Nederlands golfteam, behaalde meerdere Nederlandse titels, deed mee met vele EK’ s, met als beste resultaten 8ste bij het EK individueel en 4e bij het EK voor landenteams. Ook speelde zij in 1996 het WK landenteams.

In 2000 werd zij playing golf professional en behaalde haar kaart voor de Europese tour. Helaas had de reuma veel impact op haar lichamelijke conditie en Marcella besloot haar carrière te vervolgen als teaching professional op de Eindhovensche golf.

Disabled golf
In 2015 benaderde Edward de Jong van de NGF Marcella voor het Nederlands team disabled golfers. Zij was toen al in het bezit van een EDGA pas (european disalbed golf association) Na een eerste “proeftraining” op de Batouwe volgde een plek binnen het NL team. Haar eerste wedstrijd die zij speelde was het NK op de Batouwe, georganiseerd door de NGF en BMVG. Dit was haar eerste kennismaking met de BMVG. Marcella won dit NK en vanaf dat moment groeide een band tussen haar en BMVG.

Marcella: ‘BMVG heeft een groot hart voor mindervalide golfers en zet zich enorm voor deze groep in. Ik heb goed contact met de bestuursleden Mark en Charles van deze mooie stichting. Ik hoop nog veel met ze te kunnen en mogen samenwerken.’

In 2016 verdedigde Marcella haar Nederlandse titel met succes en als klap op de vuurpijl werd deze titel beloond met een reis naar Aruba, aangeboden door ATA (Aruba Tourism Authority). Dat was letterlijk mazzel, aldus Marcella! Met een aantal andere winaars van het NK en de BMVG dag,  vertrokken ze in mei naar Aruba, waar ze het eerste Aruba open disabled golf hebben gespeeld.

Golfpro
‘Op 17 april dit jaar nam ik deel aan het door de Dirk Kuyt Foundation en BMVG georganiseerde clinic in Zoelen. Dit keer niet als speler maar als golfpro. Ook dat was weer een geweldige ervaring om anderen met een lichamelijke beperking te helpen bij het spel.’

Nieuwe bondscoach
De golf carrière van Marcella staat niet stil. Inmiddels is zij door het NGF gevraagd de nieuwe bondscoach te worden voor het disabled golf. Marcella voelde zich vereerd en heeft vol enthousiasme deze mooie baan omarmd. ‘Fantastisch om disabled golf beter te maken, zodat we nog meer mee kunnen draaien in de Europese top. Ook in de breedte sport valt nog veel te winnen. Echt, iedereen kan golfen. Je hoeft geen top golfer te zijn. Geniet van het buiten zijn en van het revalideren in de buitenlucht’, vertelt Marcella enthousiast.

We gaan nog veel over Marcella horen. Op korte termijn volgt een verslag van haar ervaringen in Aruba. Marcella, veel succes als bondscoach!

Marcella, golfer in hart en nieren